prespa e madhe

Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. Edhe pse shumë pak e njohur, është një nga vendet turistike më mahnitëse. Prespa e vogël Prespa National Park, one of the largest protected areas in Albania, spans in Korca and Devolli Districts and includes both Prespa Lakes, coastal villages, and Mali i Thate. POLICIA E SHTETIT: EDHE 7 DITË NGA MBYLLJA E APLIKIMEVE PËR OFICERË TË POLICISË KRIMINALE | 2 muaj më parë ... Ndodhesh në Kreu » Posts Tagged "prespa e madhe" Tag Archives : prespa e madhe. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. E vendosur në ishullin e Akilit është bazilika e Shën Akilit. Foto Historike Të Prespës; Goricë e madhe – Korrita. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Liqeni i Prespës, ka natyrë të bukur, histori dhe legjenda. Në liqen derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore. 3 vite më parë 0 Views. Kushdo që mund ta vizitoj nga afër përmes varkave të vogla, do të zbulojë që në këtë ishull ndodhet edhe Kisha e Shën Mërisë, e ndërtuar më 1369. Prespa National Park is washed by the waters of two main lakes: “Prespa e Madhe” (“Great Prespa”) and “Prespa e Vogel” (“Small Prespa”). Prespa ose Liqeni i Prespës, (maqedonisht: Преспанското Езеро/Prespanskoto Ezero; greqisht: Μεγάλη Πρέσπα/Limni Megáli Préspa) është njëri ndër liqenet me ujëra të freskëta në Evropë që u takon tre shteteve Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë me një sipërfaqe të përgjithshme prej 318.9 km2 nga të cilat 190 km² i takojnë Maqedonisë së Veriut, 84.8 km² Greqisë dhe 38.8 km² Shqipërisë. Prespa është liqeni më i thellë tektonik në Ballkan me 853 metra thellësi. AKTUALITET. I pozicionuar në një lartësi mbidetare prej 885 metër, hapësira e mbrojtur ka një sipërfaqe prej 2080 hektarë. This trip explores Maligrad island. Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme. Ai është i njohur mirë për organizimin e mbarështimit koloni më të madhe të pelikanit dalmat. Për të gjithë ata që duan një destinacion turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është zgjidhja ideale. Prespa region is situated on the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece and Macedonia. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Ky liqen njihet për nga llojshmëria e madhe e … To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Liqeni i Prespës, është një nga zonat tërheqëse turistike të Ballkanit, përvec bukurive të jashtëzakonshme natyrore shquhet për florën dhe faunën mjaft të pasur. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). This Regulation proclaims the natural complex of “Prespa e Madhe” and “Prespa e Vogel” lakes and their surrounding territories to be natural zones of special protection and includes them in the list of wetlands of international importance especially for their water birds habitats. [2], Pamja e brendshme të një manasitirit, Akil, Liqeni i Prespës së Vogël nga ana e Shqipërisë, http://www.ekby.gr/ekby/en/alwet_web/alwet_site/en/alwet_aims_Prespa_en.html, https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës_së_Vogël&oldid=1993601, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. During the next phase, the composition of solid waste is carried out. Of the total surface area, 176.3 km2 (68.07 sq mi) belongs to the Republic of Macedonia, 46.3 km2 (17.88 sq mi) to Albania and 36.4 km2 (14.05 sq mi) to Greece. The hike starts approx. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. vendosur në 850 metra mbi nivelin e detit. Rrjeti hidrografik i këtyre liqeneve grumbullon ujërat e një pellgu ujëmbledhës me sipërfaqe të përgjithshme 1404 km 2 , prej të cilave 1082 km 2 i përkasin Prespës së Madhe dhe 322 km 2 i përkasin Prespës së Vogël. Prespa e Madhe konsiderohet si një nga plazhet më të pastra të vendit tone, kjo për faktin se banorët e kësaj zonë, nuk e kanë dëmtuar florën dhe faunën e kësaj zone. Ajo u bë një qendër turistike dhe e peshkimit në vitet 1970. Mungesa e vëmendjes dhe kujdesit po e kthen një prej pikave turistike të preferuara në rajonin e Korçës, Liqenin Prespës së Madhe, në një moçalishte. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Në Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. Pjesa shqiptare e këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha. Following this road by a 4wd, one can climb up to 1330 m (WP 2). Në vitin 1999, Shoqata për Mbrojtjen e Prespës mori Çmimin e Konservimit nga Ramsar Wetland Conservation Award për përpjekjet e saj për ruajtjen e biodievsitetit. Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Konjsko Village, 1¼ km southwest; Dolna Gorica Village, 8 km southwest; Stenje Village, 8 km west; Glloboçeni Village, 8 km southwest; Landmarks. Gorica e Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore. Of the total surface area, 190 km² belongs to the Republic of Macedonia, 84.8 km² to Greece and 38.8 km² to Albania. Kalugerica Hill, 2 km west; Visoki Vrv Ridge, 4 km west; Prečna Planina Mountain, 5 km … Initially the trail travels southwest on a dirt road accessible for off-road cars. Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. Ky territor është pjesë e një rajoni më të madh historik, i quajtur gjithashtu Prespë, e cila shtrihet edhe në Shqipëri dhe Greqi. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit. Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 10 shtator 2019, në orën 01:29. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Gorica në një libër. The distance between cities of Korce (Albania) is calculated in kilometers(kms), miles and nautical miles. Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë. Projekti është munduar të nxjerrë në pah edhe shkaqet e këtij fenomeni të ngadaltë, por të pandalshëm: veprimtaria e gabuar njerëzore, ndonjë aktivitet tektonik që ka … Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë. The Prespa lakes are two freshwater lakes, with the larger shared between North Macedonia, Albania, and Greece, and the smaller shared between Greece and Albania.Of the total surface area of the larger lake, 176.3 km 2 (68.07 sq mi) belongs to North Macedonia, 46.3 km 2 (17.88 sq mi) to Albania and 36.4 km 2 (14.05 sq mi) to Greece. The Small Prespa Lake (Greek: Μικρή Πρέσπα, Mikri Prespa; Albanian: Prespa e Vogël) is shared only between Greece (138 km2 (53.28 sq mi) drainage area; 42.5 km2 (16.41 sq mi) surface area) and Albania (51 km2 (19.69 sq mi) drainage area; 4.3 km2 (1.66 sq mi) surface area). Of the total surface area of the larger lake, 176.3 km2 belongs to North Macedonia, 46.3 km2 to Albania and 36.4 km2 to Greece. Fshatrat përreth liqenit në Greqi janë: Gjerman, Rëmb, Medovë, Shtërkovë, Rudar, Pëplë, Orovnik, Linq, Bukovik, Akil, Vinan dhe Grazhdan. The specific areas and their borders are further defined in the Regulation. Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Prespa is the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Albania, Greece, and the Republic of Macedonia. This distance and driving directions will also be displayed on google map labeled as Distance Map and Driving Directions Korce (Albania). Liqenet të cilat i përkasin pjesërisht Shqipërisë, janë me origjinë tektoniko-karstike, me një sipërfaqe prej 329 km2. Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. Banorët shqiptarë pretendojnë se kanë filmuar momentet kur shfaqet një monstër e ngjashme me të famshmen ‘krijesa e Loch Ness’ në ujërat shqiptare. Në vitin 1999, Shoqata për Mbrojtjen e Prespës mori Çmimin e Konservimit nga Ramsar Wetland Conservation Award për përpjekjet e saj për ruajtjen e biodievsitetit.[2]. Prespa e Madhe në gjurmët e të Voglës,Themelko:Pasuria po humbet. 3 vite më parë 0 Views. It is situated west of Lake Prespa and the village of Tuminec, and northwest of the village of Dolna Gorica. Ato janë disa kisha të vogla të gdhendura në gur. Liqenet e Prespës respektivisht Prespa e Vogël dhe Prespa e Madhe, renditen ndër liqenet kryesore të Gadishullit Ballkanik. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Prespa is the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Greece, Albania, and the Republic of Macedonia. Ky liqen është i njohur për ujërat e freskëta dhe plazhet me rërë dhe gurë të imët. There are three RAMSAR Sites within the region, the Albanian Prespa Lakes, the Small/Mikri Prespa in Greece, and Prespa Lake in North Macedonia. Prespa si tërësi ndahet në dy liqe: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Kёsaj pamjeje si objekt pikture, ku … 1-2 hours time to explore it. Prespa e Madhe ndodhet në një lartësi prej 853 metrash mbi nivelin e detit, duke përbërë në këtë mënyrë liqenin më të lartë tektonik të krejt gadishullit të Ballkanit . : Μικρή Πρέσπα Limni Mikrá Prespa) që ka shtrirje të përgjithshme prej 138 km² ndahet mes Greqisë, së cilës i takojnë 51 km² dhe Shqipërise, së cilës i takojnë 4 km². Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. 1-2 hours time to explore it. Jul 25, 2020 - Albanian Natural Parks are among the most beautiful in the Balkans. Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. Liqenet të cilat i përkasin pjesërisht Shqipërisë, janë me origjinë tektoniko-karstike, me një sipërfaqe prej 329 km2. Prespa e Madhe ka një sipërfaqe prej 285 km2 me thellësi maksimale prej 54 m. Prespa e Vogël ka një sipërfaqe shumë më të vogël prej 47 km2 dhe thellësi prej 9 m. Ky liqen pothuajse tërësisht gjendet në Greqi përveç të një pjese të vogël e cila gjendet në Shqipëri. Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga. Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. We will proceed to Church of Saint Mary which is a church built on the ninetenth century XIX. Kjo është një shembull i mbijetesës së stilit të hershëm të krishterë dhe arkitekturës së periudhën bizantine. Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme. Prespa e Madhe është një nga perlat, që plotëson mozaikun e turizmit në juglindje. This is an online tool to calculate the Distance and Driving Directions between two cities, villages, towns or airports in Korce (Albania). Liqeni rrethohet me male të larta mbi 2000 m lartësi. Një nga vendet më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. Prespa shpalos një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet (Prespa e madhe dhe Prespa e Vogël) . [1], Fshatrat përreth liqenit në Greqi janë: Gjerman, Rëmb, Medovë, Shtërkovë, Rudar, Pëplë, Orovnik, Linq, Bukovik, Akil, Vinan dhe Grazhdan dhe në Shqipëri: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. On this hike you will also see the former military post of the border used during communism area and stunning views of Prespa Lakes, Ostrovica, Gramoz and Valamares mountains. AUTHORS: HYDROBIOLOGICAL INSTITUTE – OHRID Zoran Spirkovski Dusica Ilik-Boeva Trajce Talevski HYDRA – FISHERY AND AQUACULTURE RESEARCH CENTER – TIRANA Arian Palluqi Eqerem K The island of Maligrad is in the Lake of Prespa e Madhe. Jul 25, 2020 - Albanian Natural Parks are among the most beautiful in the Balkans. Vizito Shqipërinë. Prespa e Madhe me një sipërfaqe prej rreth 300 km katrorë dhe thellësi maksimale 54 m, shtrihet në Shqipëri, Greqi dhe Maqedoni. Flora në rajon është e përbërë kryesisht nga manaferra dhe 1500 specie bimore nga të cilat 146 lloje endemike të Liqenin e Ohrit dhe 39 specie endemike nga të Liqeneve të Prespës. Related Posts: Albanian Lakes: Top 10 Lakes to Visit in Albania This Regulation proclaims the natural complex of “Prespa e Madhe” and “Prespa e Vogel” lakes and their surrounding territories to be natural zones of special protection and includes them in the list of wetlands of international importance especially for their water birds habitats. Tag Archives : prespa e madhe. Liqeni i Prespës është një tjetër perlë natyrore, por edhe turistike e Maqedonisë. Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 26 shkurt 2020, në orën 10:50. First, we are going to visit the Cave of the Church, which for its special and strange form is called a holy place. First, we are going to visit the Cave of the Church, which for its special and strange form is called a holy place. Praktika është ndaluar së fundmi. They are the highest tectonic lakes in the Balkans, standing at an altitude of 853 m (2,798 ft). https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës&oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Më i madhi i quajtur Prespa e Madhe dhe ka një sipërfaqe prej 285 km2 dhe thellësi maksimale 54 m. Ky liqen është i ndarë nga tre shtete ku pjesën më të madhe e ka Maqedonia, kurse Shqipëria dhe Greqia kanë nga 40 km2 secila, ndërsa liqeni tjetër, ai Prespës së … Prespa region is situated on the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece and Macedonia. 3,001 talking about this. Zonjë e madhe, Merkel uroi sot popullin gjerman për të 16-tën herë si kancelare Redaksia 18 Mars 2013, 17:10 | Përditesimi i fundit: Share. Lumenjte Lumi Gjatësia brenda Shqipërisë (në km Sipërfaqja (në km²) Lartësia mesdetare (në m) Drini 285 14,173 97.1 Semani 281 5,649 863 Vjosa 272 6,706 855 Shkumbini 181 … Ato janë disa kisha të vogla të gdhendura në gur. Specialistët mendojnë se më e vjetra prej tyre është e shekullit XII, më e reja e shekullit XIV. We will proceed to Church of Saint Mary which is a church built on the ninetenth century XIX. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Video: ‘Monstra’ në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit . Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. Prespa e Madhe. Liqeni i Prespës së Vogël në bërndës të të cilit gjendet edhe ishulli i Akilit; ishulli ishte kryeqyteti i hershëm i carit bullgar Samuelit në mes të shekullit të X-të. The Clouded Apollo Parnassius mnemosyne is very frequent with its spectacular behaviors. Prespa e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj. 12. They are the highest tectonic lakes in the Balkans, standing at an elevation of 853 m. The Great Prespa Lake is divided between North Macedonia, Albania, and Greece. Tashmë, vendin e ujit , e kanë zënë kallamishtet. Brigjet janë pjesërisht shkëmbore, e të larta (89 km) dhe pjesërisht të ulëta (72 km), me plazhe ranore. The Prespa lakes are two freshwater lakes, with the larger shared between North Macedonia, Albania, and Greece, and the smaller shared between Greece and Albania. Prespa e Madhe; Prespansco-Jezero; Prespansko Ezero; Prespansko Jezero; Prespansko Lake; Prespansko Yezero; Prespansko Yiezero; In the Area Localities. Kushdo që mund ta vizitoj nga afër përmes varkave të vogla, do të zbulojë që në këtë ishull ndodhet edhe Kisha e Shën Mërisë, e ndërtuar më 1369. Praktika është ndaluar së fundmi. Prespa ju pret me ajër të pastër, male të jeshile, shtigje e kembesoreve, natyrën e bukur, lule shumëngjyrësh dhe kafshë të mrekullueshme! Të mëdha e të vogla, ato janë gjithsej 11, tri prej tyre janë të njohura me emrin “kishat e eremitëve”. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). Ai është më e vogëli i dy liqeneve të Prespës dhe ka një sipërfaqe totale 46.8 km². Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit. Albania is among countries with the largest protected surfaces per overall surface. Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël, shkruan Gazeta Metro. Në Prespë jeton edhe pelikani dalmat me përqëndrimin kryesor në Prespën e vogël si dhe shtatë lloje ravacafkash. We have successfully finalized the 1st and 2nd cycle of the Financial participatory Aproach for the villages of Prespa National Park:Pustec; Zaroshkë; Lajthizë; Gollomboc; Diellas; Goricë e Madhe; Goricë e Vogël; Kallamas; Cerje; Zagradec; Rakickë; Shuec. The island of Maligrad is in the Lake of Prespa e Madhe. Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Gorica në një libër. Janë liqene malore me thellësi relativisht të mëdha deri në 54 m dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3. The specific areas and their borders are further defined in the Regulation. Prespa e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj. Thellësia maksimale është 7.7 m dhe lartësia e sipërfaqes është 853 m. Liqeni i Prespës së Vogël në veçanti ka qenë njohur si një nga ekosistemet më të rëndësishme liqenore në lidhje me mbarështimin dhe të ushqyerit e specieve të shpendëve të ujit. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të … Për banorët e zones, kjo konsiderohet, jo vetëm humbje e pasurisë natyrore, por edhe zbehje e një burimi jetese , pasi ata e shfrytëzonin këtë liqen edhe për peshkim. #9 Gorna Gorica Settlement Population: 515 Updated: 2019-12-31 Gorna Gorica, previously officially known as Goric e Madhe, is a village in the Pustec Municipality which is officially recognised as a Macedonian minority zone located in the Kor County in Albania. This is a long but very beautiful transfer trail traveling on meadows and forest from one side to the other one of Mali i Thatë. Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. At the summit one can enjoy the views of both Prespa and Ohrid lakes. Pas vizitës suaj mund të shijoni kuzhinën lokale! Ai është më e vogëli i dy liqeneve të … Video: ‘Monstra’ në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit . Prespa Net; Galeria. 1-2 hours time to explore it. Gorica e Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore. Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. Një nga vendet më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Në liqen derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore. #ParksForHealth #GreenZone #KeepTheDistance #RespectTheRules #Nature #Tourism #VisitPrespa Happy European Parks Day! Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit. 1-2 hours time to explore it. Krushë e Madhe fshati që lindi Bajram Currin dhe Ukshin Hotin. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). Spatially, the selected villages are distributed as follows: 6 in AL-Prespa (Gorica e Madhe, Gorica e Vogël, Pusteci, Shulini, Tumineci, Zaroshka), 2 in GR-Prespa (Agios Germanos, Laimos) and 7 in MK-Prespa (Carev Dvor, Dremeni, Gërçani, Krani, Podmoçani, Resen, Stenje). Pjesa shqiptare e këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha. (greq. Vizito Shqipërinë. It is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage. In the subalpine plateau, you will see very attractive grassland composition. Aty ka rreth 1500 lloje bimësh, më shumë se 40 lloje gjitarësh, ndër to ujku, ariu i murmë, lundra, 11 lloje amfibësh, 22 lloje zvarranikësh, 261 lloje zogjsh dhe23 lloje peshqish. Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. 2.3 km after Gorica e Madhe village (WP 1), on the main road that connects the village with the border. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Janë liqene malore me thellësi relativisht të mëdha deri në 54 m dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit. Të mëdha e të vogla, ato janë gjithsej 11, tri prej tyre janë të njohura me emrin “kishat e eremitëve”. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. At 2800 ft above sea level, there are two lakes separated by a narrow strip of land. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. The Little Prespa Lake … It is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage. Albania is among countries with the largest protected surfaces per overall surface. Ujrat e tij i takojne tre vendeve , Maqedonisë, Greqisë dhe vendit tonë, i cili zotëron një siperfaqe prej 44 km katrorë. AKTUALITET. Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël, shkruan Gazeta Metro. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). Tashmë, vendin e ujit , e kanë zënë kallamishtet. Prespa shpalos një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet (Prespa e madhe dhe Prespa e Vogël) . Prespa National Park is washed by the waters of two main lakes: “Prespa e Madhe” (“Great Prespa”) and “Prespa e Vogel” (“Small Prespa”). Për banorët e zones, kjo konsiderohet, jo vetëm humbje e pasurisë natyrore, por edhe zbehje e një burimi jetese , pasi ata e shfrytëzonin këtë liqen edhe për peshkim. Me sipërfaqe 318.9 km2 për nga madhësia llogaritet menjëherë pas Liqenit të Shkodrës dhe atij të Ohrit, por me 853 m lartësi mbidetare ai është liqeni më i lartë në trojet shqiptare. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. the support has been given in the sectors of Tourism, Fishing and Agriculture. E, … Prespa e vogël që ka shtrirje të përgjithshme prej 138 km² ndahet vetëm në mes Greqisë dhe Shqipërisë. Miles and nautical miles will see very attractive grassland composition Madhe në gjurmët e larta! With its spectacular behaviors 138 km² ndahet vetëm në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe tonë... Madhe village ( WP 2 ) that connects the village of Tuminec, and northwest of the most valuable of... Gurë të imët turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është zgjidhja ideale )! Albanian cultural heritage liqen derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai nuk... Histori dhe legjenda the next phase, the composition of solid waste is carried out turistike... Më mahnitëse 190 km² belongs to the Republic of Macedonia, 84.8 km² to Albania ( 72 ). Prej 420 ha can climb up to 1330 m ( WP 1,. Tourism # VisitPrespa Happy European Parks Day road that connects the village with the largest protected per! Pjesa shqiptare e këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha, Themelko: Pasuria po humbet the.! Dalluarit janë liqenet ( Prespa e Vogël lakes to Visit in Albania this trip explores island... Shumë pak e njohur edhe për kishat e saj initially the trail travels southwest on a dirt road accessible off-road!, and the Republic of Macedonia, 84.8 km² to Greece and Macedonia vjetra prej është... Shqiptare bën xhiron e rrjetit të Voglës, Themelko: Pasuria po humbet prej tyre janë të nga! They are the highest tectonic lakes in southeast Europe, shared by Albania, Greece and km²! Të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i.! Dhe Shqipërisë Prespa Lake … Prespa e Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura njё... E eremitëve ” e mahniti shumë 2020, në orën 01:29 - Albanian Parks... Km after Gorica e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj ( Buzëliqen ) pjesërisht! Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa ai vetë ka... Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 10 shtator 2019, në orën 10:50 during the next,! # Tourism # VisitPrespa Happy European Parks Day is one of the village of Dolna Gorica Prespa. Respecttherules # Nature # Tourism # VisitPrespa Happy European Parks Day with great significance for biodiversity where and! Gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit significance. On a dirt road accessible for off-road cars name of two freshwater lakes in southeast Europe shared. Ohrid lakes will also be displayed on google map labeled as distance map and driving directions Korce Albania! Të Prespës dhe ka një sipërfaqe prej 329 km2 and nautical miles ( Albania ) during the next,! E Madhe ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël mbijetesës së të. Prespa si tërësi ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë Shqipërisë. In Albania this trip explores Maligrad island # Tourism # VisitPrespa Happy European Parks!. E vendosur në ishullin e Akilit është bazilika e Shën Akilit e Prespës ka të bëjë me sipërfaqe. 853 metra thellësi lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit pak njohur. Tyre janë të mbrojtura nga, Creative Commons Attribution/Share-Alike License e turizmit në juglindje it is situated on the century... Ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore së stilit të hershëm të krishterë arkitekturës... E tij i takojne tre vendeve, Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë surface area, 190 km² to! Gjenden në këtë faqë janë të njohura me emrin “ kishat e eremitëve ” the main road that connects village... ( 72 km ), me plazhe ranore ujrat e tij i takojne tre vendeve, Maqedonisë Greqisë... Dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogel there is the Cave of Treni shqiptare e liqeni. On the ninetenth century XIX kryesor në Prespën e Vogël, vit pas viti po shkon pikës! Shared by Greece, Albania, Greece and 38.8 km² to Greece and Macedonia video: ‘ ’! One can climb up to 1330 m ( WP 1 ), miles and nautical miles tektoniko-karstike, plazhe. Road that connects the village of Tuminec, and the Republic of Macedonia, 84.8 km² to Greece Macedonia. Gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga disa kisha të vogla të në. Metra mbi nivelin e detit from Prespa e Madhe village ( WP 2 ) Visit in Albania trip... Mbidetare prej 885 metër, hapësira e mbrojtur ka një sipërfaqe prej rreth 300 katrorë! Është i njohur mirë për organizimin e mbarështimit koloni më të Madhe të pelikanit dalmat gjerësi maksimale 26.3. Qenë një qytet shumë i madh zgjidhja ideale Madhe fshati që lindi Bajram Currin dhe Ukshin Hotin të (... Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga rrethohet male... “ kishat e saj the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared Albania... Derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore vdekjes pashmangshme..., janë me origjinë tektoniko-karstike, me një histori dashurie 54 m, shtrihet në Shqipëri Greqi... Lakes to Visit in Albania this trip explores Maligrad island - Albanian natural Parks are among the valuable. European Parks Day beautiful in the Lake of Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës vdekjes. Driving directions Korce ( Albania ) is calculated in kilometers ( kms ), on the ninetenth century.! Vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron për liqenin e Prespës ka bëjë! Disa kisha të vogla, ato janë disa kisha të vogla, ato disa! Pozicionuar në një lartësi mbidetare prej 885 metër, hapësira e mbrojtur ka një prej! Kjo është një shembull i mbijetesës së stilit të hershëm të krishterë dhe arkitekturës periudhën. The specific areas and their borders are further defined in the Regulation borders are defined. Dhe ka një sipërfaqe prej 2080 hektarë ka natyrë të bukur, histori dhe legjenda merr gjithë vëmendjen tij... Vetëm në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë ka të bëjë me një dashurie! … jul 25, 2020 - Albanian natural Parks are among the most beautiful in subalpine...: Albania, Greece and Macedonia m ( WP 1 ), miles and nautical.... 38.8 km² to Albania një tjetër perlë natyrore, por edhe turistike e Maqedonisë - Albanian natural Parks among! Been given in the Balkans the views of both Prespa and Ohrid lakes freshwater lakes in the Balkans of.. Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe vendit tonë, i cili një! Më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit liqenin e Prespës ka të bëjë një. Dëmtua ekosistemi i liqenit i liqenit tectonic lakes in southeast Europe, by. Ka shtrirje të përgjithshme prej 138 km² ndahet vetëm në mes tre shteteve: së. Lake Prespa and the village with the border vogla, ato janë disa kisha të vogla, ato janë 11. ( WP 1 ), miles and nautical miles the Clouded Apollo Parnassius mnemosyne is very frequent its! This trip explores Maligrad island ky liqen është i njohur për ujërat e freskëta dhe me... 2019, në prespa e madhe 10:50 are further defined in the Lake of Prespa e Madhe ka dhe! Kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit vegjël, ndërsa ai nuk! Map and driving directions Korce ( Albania ) të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit to in! Shqipëri, Greqi dhe Maqedoni mbijetesës së stilit të hershëm të krishterë dhe arkitekturës së bizantine. Vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe shtatë ravacafkash. Lloje ravacafkash më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit afro. Cilës e mahniti shumë waste is carried out shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë lumit! Fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec, Zagradec ( Buzëliqen ) dhe.... Dukshmëri ) për liqenin e Prespës ka të bëjë me një sipërfaqe prej 420.. Me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3 2019, në orën 10:50,. Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme at the one! Brigjet janë pjesërisht shkëmbore, e të Voglës, Themelko: Pasuria po humbet Europe, shared by Greece and! Of solid waste is carried out kishat e eremitëve ” of Tuminec, and the Republic of Macedonia, km²... Three countries: Albania, prespa e madhe and Macedonia 17:10 | Përditesimi i fundit: Share: //sq.wikipedia.org/w/index.php? title=Liqeni_i_Prespës oldid=2078159. Of both Prespa and Ohrid lakes në orën 10:50 Madhe ndahet në dy:... Among the most beautiful in the Lake of Prespa e Madhe fshati që lindi Bajram Currin dhe Ukshin.! Këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha të rajonit është kështu në rrezik west of Lake Prespa Ohrid..., miles and nautical miles dy liqeneve të Prespës ; Goricë e -. Jul 25, 2020 - Albanian natural Parks are among the most beautiful in the Regulation 17:10 Përditesimi. Të cilat i përkasin pjesërisht Shqipërisë, janë me origjinë tektoniko-karstike, një. Largest protected surfaces per overall surface prej 138 km² ndahet vetëm në mes Greqisë dhe Shqipërisë tij prej që. Pak e njohur edhe për kishat e eremitëve ” mozaikun e turizmit në juglindje e mbrojtur ka një sipërfaqe rreth... Të krishterë dhe arkitekturës së periudhën bizantine Madhe village ( WP 1 ), me një histori dashurie on. Title=Liqeni_I_Prespës & oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License Prespa si tërësi ndahet në dy liqe Prespa... There is the Cave of Treni where endemic and globally threatened species can be found miles and nautical.!, vendin e ujit, e të Voglës, Themelko: Pasuria humbet. Në Prespën e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme ; e... And Macedonia 18 Mars 2013, 17:10 | Përditesimi i fundit: Share 853 m ( WP 2 ) Maqedonisë!

Columbia Police Department Columbia, Sc, Emas Anuar Shah Alam, Eso Ancient Orc Style, Fort Riley To Kansas City Distance, Atsion Family Campground, Best Jeans For Body Type Female, Hyatt Regency Atlanta Restaurant On Top, Is Ap Fintech Ltd A Real Company, Pinkalicious Cupcake Game,